Sadržaj

Nike Blazer izrađen od svega 3 glavne komponente, treća je po redu silueta proizašla iz Nike tvornice 1973. Dizajniran kao košarkaška tenisica svoj je put do NBA terena tražio preko NBA zvijezde Georgea Gervina poznatijeg pod nadimkom “The Iceman”. 

Izvorno izrađen od kožnog gornjišta, najlonskog jezika i srednjeg gumenog potplata, ne razlikuje se od većine tenisica danas. U to je vrijeme Nike Blazer posjedovao najbolju tehnologiju za košarkaške tenisice i uvjerljivo zavladao terenima. 

Tijekom godina, Nike Blazer nadišao je i pokorio više različitih segmenata tržišta, uključujući skateboarding, a nedavno i luksuzni sektor. Limitirana izdanja i kolaboracije Supreme, Comme des Garçons i Off-White s potpisom Virgila Abloha ovu su gotovo 50-godišnju tenisicu u posljednjih 10 godina u potpunosti transformirale i približile je totalno drugačijoj publici. 

Nike Blazer i dalje je dostupan na tržištu s modelima visokog i niskog profila. 

Ova legendarna silueta dostupna je i u dječjoj varijanti.

Nike BLAZER MID ’77 BB, dječje sportske tenisice

Kada je Nike stvorio Blazer, prvu košarkašku tenisicu, tvrtka je imala samo devet godina. Izvorno nazvan Blue Ribbon Sports, brand su osnovali Bill Bowerman i Phil Knight kao organizaciju koja je distribuirala japansku obuću u SAD-u. 1971. Nike usvaja svoje kultno ime i Swoosh logo konceptualiziran od strane studentice dizajna Carolyn Davidson za svega 35 dolara. 

Dvije godine kasnije, brand sa sjedištem Beaverton u Oregonu nalijepio je svoj sada poznati Swoosh logo na običnu bijelu visoku tenisicu. Nike je siluetu nazvao “Blazer” po svom regionalnom NBA timu, Portland Trail Blazersima. Voljen zbog svoje jednostavnosti, Nike Blazer bio je jedna od tehnološki najnaprednijih tenisica za košarku u to vrijeme.