Sadržaj

Sneakerheadsi, vrijeme je za čitanje!

Uzmi pauzu od užurbanog načina života, stavi na čekanje Instagram i TikTok… Baci se na istraživanje razdoblja u kojima su definirane klasične siluete poput – adidas Originals Stan Smith ili Nike SB Dunk. Otkrit ćeš jedan sasvim novi svijet koji otkriva priče o nastanku NIKE carstva, kako je došlo do podjele adidasa i Pume i još puno činjenica o kojima ne razmišljaš dok kupuješ tenisice.

Knjige o kultnim tenisicama ključni su izvor informacija svakog pravog zaljubljenika u tenisice!

U nastavku donosimo popis knjiga koje pored tehničkih specifikacija i opisa detalja karakterističnih za svaku siluetu, objašnjavaju i povijest sneaker kulture koja je izrasla u milijarderski posao.

Nakon što pročitate našu listu naslova, shvatit ćete da su Vaše tenisice mnogo više od obuće….


  • Saznajte porijeklo pojedinog modela
  • Priče koje stoje iza određene kombinacije boja
  • Otkrijte simboliku detalja

1.

Nike SB: The Dunk Book

Ovo je prva knjiga s tematikom posvećenom Nike Dunk siluetama koje posljednjih dvadeset godina dominiraju sneaker svijetom. Nike Dunk na ulice je stigao direktno sa košarkaških terena. Siluetu su s oduševljenjem prihvatili svi ljubitelji košarke ali i skate kulture. Poznate su po svom jedinstvenom funky dizajnu. Djeluju izuzetno moćno i jako su udobne.

Nike SB: Knjiga Dunk ispunjena je zadivljujućim slikama koje dočaravaju priče o nastanku Nike SB stilova. U knjizi možete vidjeti: Danny Supas, Staple Pigeon Dunks, De La Soul Highs, Paris Dunks, U.N.K.L.E i Supreme Dunk SB – siluete koje oduzimaju dah.

2.

Sneakers: The Complete Limited Editions Guide

The Complete Collectors Guide. Knjiga govori o fenomenalnom uspjehu i ključnom utjecaju klasičnih tenisica na tržištu. Ovo je ultimativan vodič o posebno odabranim modelima koje smo imali prilike vidjeti u ograničenim izdanjima u posljednjih desetak godina.

Nakon što je objavljena, poznati svjetski brendovi počeli su eksperimentirati i okretati se suradnjama s raznim umjetnicima, dizajnerima, glazbenicima i drugim kulturnim ikonama. Tako su nastale brojne poznate kolaboracije i limitirana izdanja.

Ovaj naslov sadrži informacije o svim bitnim događanjima u sneaker kulturi s više od 300 modela različitih brendova. Pored svakog modela nalaze se sve potrebne informacije i posebnosti.

Jednom riječju, biblija za prave kolekcionare!

3.

Sneaker Freaker. The Ultimate Sneaker Book!

Kao što naziv govori, Sneaker Freaker: The Ultimate Book Sneaker priča priču o istoimenom blogu. Osnovao ga je Simon “Woody” Wood 2002. godine i od tada je Sneaker Freaker postao etablirano ime u svijetu obuće. Knjiga nudi komentare trenutne kulture tenisica, povijesni uvid i mnogo detalja o pravim kultnim tenisicama. Sneaker Freaker govori o više od 100 godina povijesti tenisica i miješa ustaljena imena i marke – uključujući Air Max, Air Force, Adi Dassler, Converse, Dapper Dan, Dee Brown, Michael Jordan, YEEZY i mnoge druge.

Woodyjeva početna pretpostavka o knjizi Sneaker Freaker: “zabavna je i ozbiljna, ali istovremeno smislena i besmislena.”

5.

Stan Smith: Some People Think I Am A Shoe

Foto knjiga Stan Smith: Some People Think I Am A Shoe, slavi kultnu siluetu Stan Smith i poznatog tenisača po kojem su dobile ime. Svi smo čuli i vidjeli legendarne tenisice Stan Smith adidas koje krase gradske ulice, parkove i terene. Malo tko zna da je ova silueta prvi put predstavljena 1963. godine i nagrađena kao jedna od najvažnijih tenisica na svijetu!

Posljednjih pet desetljeća Stan Smith je trajna ikona minimalističkih i retro dizajna Stan Smitha. Smith je surađivao s revolucionarnim umjetnicima, dizajnerima i modnim markama, uključujući Colette, Yohji Yamamoto, Raf Simons i Pharrell Williams.

Knjigu je napisao sam Stan Smith i zato ima dodanu vrijednost. Priča o avanturama, zanimljivim anegdotama, suradnji s adidasom, povijesti, i naravno samim tenisicama STAN SMITH – čiji je veliki fan.

6.

Sneakers

Ovo je knjiga vrlo jednostavnog naziva – Sneakers. Knjigu su napisali Rodrigo Corral, Alex French i Howie Kahn. Svojom iskrenošću, intimnošću, inteligencijom i “cool” pristupom knjiga otkriva globalnu kulturu tenisica vođenu entuzijazmom i radoznalošću i podupire našu liniju pripovjedača, povjesničara i umjetnika. Knjiga je ovdje za sve ljubitelje kulture tenisica kakvi su i sami.

Pomno odabrani popis sudionika knjige dovodi čitatelje u središte radnje. Tu je Jim Riswold na snimanju reklame s Michaelom Jordanom. adidasovi Rachel Muscat i Jon Wexler donose prilično filozofsko stajalište vezano za suradnju s Kanye West-om. Nikeov legendarni Tinker Hatfield gleda u budućnost. Profesionalna tenisačica Serena Williams dijeli ekskluzivno otkriće. I puno, puno više.

Knjiga može biti odličan poklon – sadrži 320 stranica fotografija i intervjua s najpoznatijim guru licima  u sneaker industriji, sportskim legendama i slavnim osobama u zadivljujućem paketu koji je kreirao poznati dizajner Rodrigo Corral. Ova je knjiga namijenjena svima koji su zainteresirani za dizajn, kreativni proces, uličnu kulturu, brendove, poduzetništvo, umjetnost i modu.

7.

Sneaker Wars: The Enemy Brothers Who Founded Adidas and Puma and the Family Feud That Forever Changed the Business of Sport

Odvajanje adidasa i Pume jedna je od najslavnijih priča u svijetu tenisica koje je zauvijek promijenilo sportsku industriju. Knjigu je napisala Barbara Smith, koja govori o obitelji i njenom utjecaju. Uz to, opisuje kako adidas i Puma postaju dvije najveće svjetske marke. Obje marke se međusobno natječu u pogledu proizvoda, marketinških ugovora i sponzorstva – a sve vas to očekuje u ovoj knjizi!

Svoje nove tenisice potraži ovdje!